Links

21 mei 2005

Posted on 5/21/2005 at 4:00:23 PM

Omdat ik vaak naar de kerk ga, besluit ik die avond om het voor de kerkdienst tegen de voorganger te vertellen. Hij maakt het bekend na de dienst zodat iedereen aan me kan denken. Het geeft me op dat moment heel veel kracht.

De dag erna ga ik niet werken, heb slecht geslapen en ik weet dat er niemand is die denkt dat ik me aanstel als ik thuisblijf. Moet het zelf ook nog verwerken.
Ondertussen heb ik me aardig ingelezen op internet. Maar er valt nog heel veel te weten. Er zijn zoveel soorten kanker, en dat wordt pas bekend als de tumor en de lymfeklier is onderzocht.
Vrijdag werk ik wel, op de computer bekijk ik de uitslag van het pathologisch onderzoek:

Klein doch fraai pijpje waarin deels nog resistente mammaklierbuisjes.
Plaatselijk zijn licht gedilateerde atypische buisjes aanwezig bekleed met platkubisch
Tot kubisch epitheel. Lokaal ook een groepje vrij kleine atypische cellen waarbij deze cellen soms een rij achtereen zijn gelegen.
In de CAM 5.2 kleuren deze cellen positief aan bezine, tevens dat er infiltratieve groei is in het preëxistente vetweefsel.
Met P63 en SMA is rond preëxistente buisjes een myo-epitheliale cellaag aanwezig. Rond de atypische cellen ontbreekt deze laag.
De oestrogeenreceptor is zwak positief met iets meer dan 10% kernaankleuring, de progesteronreceptor is negatief met minder dan 10% aankleuring.

Conclusie: tubulo-lobulair carcinoom

Het laatste woord klinkt heel erg naar kanker. Ik pluis het woord uit en ontdek dat
Tubulo betekent: langzaam groeiend, maar infiltrerend.
Lobulair betekent dat de tumor in de melkkliertjes zit. Je kan ook een ductaal carcinoom hebben, dat zit in de melkbuisjes. Ik lees ook, en daar word ik niet vrolijk van dat je bij lobulair vaak meerdere gezwellen kan hebben in 1 borst en bij ductaal zit er altijd 1 in een borst. (Help! Heb ik er dan nog meer?)
Carcinoom is verder duidelijk: kwaadaardig gezwel.

Mijn leven bestaat op dat moment uit niets anders dan borstkanker. Als ik op mijn werk een brief typ, zijn mijn gedachten een paar minuten afgeleid. Zo gauw ik de koptelefoon afzet, springt het direct weer in mijn hoofd.

Zijn er nog andere dingen in het leven dan borstkanker?

Ik moest eerst heel erg wennen aan het woord. Alsof het niet om mij ging. Dat woord hoort gewoon niet bij mij. Ik krijg dat niet. Ik heb al genoeg lichamelijke klachten, gehad en nog. Eierstok verwijderd, laparascopien, galblaas verwijderd, al 3 jaar medicijnen voor hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.
Het is wel genoeg geweest. Dus neeâ?Šâ?Šâ?Šâ?Š kanker krijg ik niet hoor.
Wel dus!

Ondertussen heb ik mijn verhaal al wel 30 keer verteld geloof ik, aan collega’s, artsen, familie, vrienden, buren en kennissen.
Overal zie ik schrikreacties, en meeleven.
Maar ik blijf nog steeds overeind. Positieve ik. Niks aan de hand, ik ga het wel redden.
Posted on zaterdag, mei 21st, 2005 at 16:00 In | Comments RSS

Comments are closed.