Links

11 mei 2005

Posted on 5/11/2005 at 3:57:30 PM

Woensdag 11 mei 2005

Bezoekje aan de huisarts omdat ik een bultje in mijn borst voelde, al vanaf januari, maar het was zo’n klein bobbeltje dat ik dacht dat het om een spiertje of zo ging. Af en toe kon ik het ook niet eens voelen. Ik voelde het op de dag dat Jeanette overleden was aan de gevolgen van borstkanker.
Maar na een paar maanden kon ik het zo pakken en toen ben ik naar de huisarts gegaan. Zij voelde het ook, maar zei ze “het voelt niet vreemd of zo hoor”. Maar ze verwees me wel voor een mammografie en een echo.

Omdat ik zelf in het ziekenhuis werk kon ik de dag erna direct voor een mammografie terecht. Mij werd gezegd dat er niet altijd een echo gedaan hoefde te worden omdat als de mammo goed was dat niet nodig was.
Ik moest even wachten op de uitslag. Het meisje dat de mammo gemaakt had zei dat we toch de echo ook moesten doen. Bij de echo waren veel cysten zichtbaar, maar ook een anders uitziend bobbeltje.
Mijn collega van de rontgen zei dat het verstandig was dat ik even langs de chirurg liep, ze zei ” je hebt zulke korte lijnen omdat je hier werkt, daar moet je gebruik van maken”.
Dat deed ik dus, de chirurg (echt een hele leuke vent), bekeek de foto en vond dat er een punctie gedaan moest worden. “Cysten zijn meestal mooi rond, en dit niet zo” zei hij.

De volgende ochtend (vrijdag) kon ik terecht voor een punctie, ik werd verdoofd met een injectie en er ging een soort van happertje in mijn borst (alweer met de borsten bloot!).
De laborante hield de echolezer vast, de radioloog ging met de naald erin, kon ik zelf ook heel mooi zien. Ook dat dit ding anders van kleur was dan de cysten, die er ook veelvuldig zaten. Hapje genomen, ik heb het nog bekeken, zelf naar de koelkast gebracht die werd geleegd door het ziekenhuis De Heel waar ze de pathologische onderzoeken doen. Ons ziekenhuis heeft geen afdeling pathologie, ook geen afdeling radiotherapie (is eigenlijk heel lastig).
Pleister erop, woensdag terug voor de uitslag.

Zaterdag: dikke bloeduitstorting, pijnlijk ook! Het bloedt nog steeds. Lastig sneetje! Kan er ook niet lekker op liggen.
Zondag en heel veel dagen erna, nog steeds pijnlijk, het steekt af en toe. NU heb ik echt het idee dat er iets zit dat niet goed is, terwijl het waarschijnlijk gewoon van die blauwe plek komt!

Het zijn onrustige dagen voordat het woensdag is. Ik slaap slecht, mijn gedachten bestaan alleen maar uit “borstkanker?” en ik lees heel wat af op internet. Ervaringen van anderen, websites. Ik bedenk meteen, als het niet goed is, dan doe ik dat ook, een website maken zodat anderen kunnen delen met je.


Ik heb het mijn 2 oudste kinderen wel verteld, heel globaal, zo van: onderzoekje gedaan en even wachten op de uitslag. Maar wel gezegd, er zijn maar 2 mogelijkheden of goed of niet goed. Simpel.
Mijn jongste van 16 weet wel dat ik een bobbeltje heb, maar ik heb hem niets verteld van de punctie en de mammografie. Ook niet van mijn ongerustheid, terwijl ik af en toe zo onrustig word dat ik mijn keel voel dichttrekken. En tranen die ik dan heftig wegslik.

Dinsdag voor de uitslag ben ik aan het werk, het is gelukkig razend druk op de polikliniek dus veel tijd om er bij stil te staan heb ik niet. De verleiding is te groot om niet te kijken in de computer naar mijn eigen uitslagen. Ik spat uit elkaar van de stress, en hoop dat er niks te zien is. En gelukkig! Er staan nog geen uitslagen in. Ben ik even blij, want ik had niet geweten hoe ik naar huis had moeten komen als het mis zou zijn.

Posted on woensdag, mei 11th, 2005 at 15:57 In Zonder categorie | Comments RSS

Comments are closed.